dilluns, 17 de febrer del 2014

DIRECTAment

  1. Han passat alguns anys des que Joan Amèric Ortega es quedara embadalit davant l’aparador de la botiga de Juan Bella mirant-se les guitarres. Un dia en va palpar una i ja no hi va haver cap aturador possible que el fera desistir de construir acords amb les cordes. Més de dues dècades han forjat un creador singular i únic. Els seus avals son set discos i una esquena coberta d’experiència.
    El mateix any que Joan estrenava el disc ‘Tornar a l’aigua’ produït per Lluís Llach, jo encetava l’aventura radiofònica al canal autonòmic valencià. Aquell xic tímid de la Ribera, venia amb la guitarra i ens llançava a les ones cançons dolcíssimes com ‘La lluna dels peixos’, ‘Quina sort’ o ‘Parlant de sirenes’. L’any dels Jocs Olímpics pujàrem per la seua ‘Escala de colors’ amb algun tema memorable com ‘LLavis de sal’. Tres anys més tard connectàvem amb el seu cordó umbilical al treball ‘Ànima. Diari de les hores blaves’. Van haver de transcórrer 10 anys per tornar-lo a escoltar en una nova proposta. ‘Obert’ ens seduïa conjuminant la seua veu amb la de Sole Giménez en la cançó ‘Vine’.
    Lluny de les exigències del mercat i de les modes, Joan ha anat fent el seu propi camí. S’hi dedica poc a poc i trau les seues obres quan realmente està enamorat d’elles. En els darrers temps cada cop és més complicat fer un bon producte musical amb els mitjans adients. Al Festival Barnasants va trobar les condicions necessàries per tocar en viu i enregistrar un disc on el cantant d’Alzira revisa la seua història com autor afegint-hi noves sonoritats i nous arranjaments. En aquest àlbum ens mostra tres temes inèdits: ‘Perquè sóc poble’, ‘Defensa del somriure’ i ‘Despert per a somiar’. DIRECTAment explica la vida de Joan com a músic però amb un peu xafant el futur. Amb aquest disc ha actuat a Montevideo, a l’Auditori de Barcelona, al Palau de la Música Catalana, a Festivals prestigiosos com el ‘Camallera Cançó d’autor’ o ‘Barnasants’ on va aconseguir el Premi al millor concert 2012.
    La qualitat legitima un tracte professionalment digne però això tan obvi, no ho és tant en els temps que corren on algú podria pensar que el treball d’un creador no costa diners. Al País Valencià hem hagut d’esperar al contracte de la Universitat d’Alacant perquè Joan puga estrenar DIRECTAment. La bona notícia és que estan madurant molts concerts en unes condicions professionals decents. Un directe d’Amèric és garantia de qualitat i d'emoció. El de dimecres 19 de febrer a Alacant no serà un bolo qualsevol. Serà la primera actuació de la gira del disc al País Valencià. Una estrena en tota regla. ‘La idea podria enamorar-te’ perquè Joan té la capacitat de dir les coses, per molt dures i aspres que siguen, des de la tendresa.
    Per anar obrint boca, us deixe amb una de les cançons originals ‘Perquè sóc poble’. Tota una declaració de principis i d'estima cap al nostre país. Us agradarà MOLT. Ací està, mà a mà, amb Borja Penalba. Dos grans que tindreu l'oportunitat de gaudir DIRECTAment al Col.legi Major de la Universitat d'Alacant. 19 de febrer a les 19h.