dilluns, 3 d’octubre de 2016

Dones que transformen el món. Dones en la ciència.Els relats guanyadors i finalistes sobre les dones en la ciència els podeu llegir en línia.


El passat mes de març es va convocar la XV edició del Certamen de Narrativa Breu, en el marc de la celebració del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. Un total de 50 relats han concursat enguany, en una cita convocada amb el lema “Dones que transformen el món, dones en la ciència”.
En els 50 relats presentats, hi ha una reflexió sobre el paper que exercixen les dones en la ciència, les seues històries de vida, la superació de situacions de discriminació i el seu paper actiu. 14 relats s’han escrit en valencià. El percentatge de participació de dones escriptores ha sigut del 88%, el 10% d'hòmens i un 2% d'associacions.

El jurat qualificador del certamen, presidit per la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano ha estat format, a més, per María Jesús Bolta, escriptora traductora valenciana i professora de llengua i literatura; Vicent Baydal Sala, historiador valencià, docent en la Universitat Pompeu Fabra; Amalia Garrigós Hernández, periodista cultural valenciana, locutora de Ràdio Nou; Martí Domínguez Romero, escriptor, assagista i professor de periodisme en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, director de la revista de ciència Mètode.

Es va seleccionar com a millor relat “Pare: plou”, del autor Franz Kelle, a qui es va atorgar el primer premi, dotat amb 1.500€, i altres dos narracions han sigut seleccionades amb els premis segon i tercer, dotats amb 750€ i 500€ respectivament. Es tracta de les obres titulades “Tocar el cel amb els mans”, d'Anna Boluda Gisbert; i “La princesa de los paralelogramos”, escrita per Eva Garrido Bayón.

Tal com establixen les bases de la convocatòria, s'han seleccionat també altres relats, en funció de la seua qualitat, que han sigut publicats en una edició conjunta amb les obres guanyadores. Es tracta de les narracions La vida sense el nobel, d’Anna Boluda Gisbert; Viatge amb caravana, de Nuria García Berga; El lazo violeta, de Susana Gisbert Grifo; Con-ciencia, de M. Pilar Domínguez Castillo; La llumeneta verda, de M. Teresa Chacón Fernández; El club de las científicas muertas, de María Tordera Baviera; Profesión vocacional, de M. Concepción García Escutia; Pues yo la lío, de Susana Rodríguez Miguélez; Luz, de Susana Ramírez Juan; ¡Va por ti, mamá!, de Marisa Martínez Arce; La dama de la lámpara, de Elena Martínez Poyatos, y Rosa, Elena y la luna, de María del Carmen Benedito Pérez.

Les persones seleccionades i premiades han rebut un exemplar de la publicació, han compartit l'acte amb el públic assistent al Saló de Cristalls de l'Ajuntament de València i han gaudit de l'espectacle Flamenklassic amb l’actuació de “en clave de clot”. Un grup d'artistes flamencs d'extraordinari talent amb jóvens músics i instrumentistes de guitarra, violí i violoncel procedents del barri del Cabanyal.