dissabte, 5 de març del 2016

EL MURAL: La ràdio amb personalitat pròpia


el mural
Article publicat en la revista Tarannnà el 4 de març de 2016.

Tarannà és una expressió molt valenciana que indica com és el caràcter i la manera de ser i de procedir davant de les diverses circumstàncies que ens envolten. Des del Mural radiofònic donem la més càlida benvinguda a la revista Tarannà en un any, el 16, en què esperem que siga, per fi, el dígit on el sistema comunicatiu valencià, en totes les seues expressions,- premsa, ràdio i televisió-, siga bastit d’una manera sòlida.
el mural 1
Després de l’apagada de la Radiotelevisió Valenciana fa ja dos anys, el dial valencià està colonitzat pel castellà, sense gairebé informació de proximitat. El Mural és un programa radiofònic mensual que naix impulsat per Escola Valenciana com a reacció a aquesta orfandat comunicativa i que, més que cobrir un buit, el denuncia. Les seues són ones que aprofiten totes les plataformes possibles i cada escletxa en el mapa sonor valencià per tal d’arribar a l’oient. Aquest treball radiofònic ha rebut el Premi a Millor Programa d’Innovació 2015. Uns guardons que atorga Ràdio Associació de Catalunya entre les propostes de tots els territoris d’àmibit lingüístic per haver sabut combinar l’emissió en ràdios locals i internet, tot convertint el buit deixat per la desaparició de la ràdio pública valenciana en una oportunitat innovadora de presentar la realitat social i cultural de casa nostra. Oferim contingut social i cultural i donem veu als col·lectius afectats per les retallades socials, de drets i llibertats, així com als creadors de cultura amb la llengua com a element vertebrador. El Mural és un servei públic, realitzat de manera voluntària per professionals de RTVV amb una dilatada experiència en l’àmbit de la comunicació. No debades, l’acurada realització sonora i el rigor en l’elaboració de continguts són dues de les seues normes. Escola Valenciana -la major entitat en defensa de la llengua i la cultura al nostre territori, amb 29 associacions i més de 30 anys d’existència- promou i distribueix cada edició entre les 30 emissores de ràdio locals, lliures i universitàries que l’inclouen en la seua graella de programació i l’emeten a través de la Freqüència Modulada, i també en línia. A més, una desena de publicacions digitals el llancen als seus webs.
Reivindiquem la ràdio com un mitjà de comunicació amb personalitat pròpia: independent de la televisió i infinitament més barata; funcionant amb la dinàmica de la immediatesa i la proximitat; generadora d’opinió i posseïdora d’una capacitat de penetració social contundent i indiscutible. L’última onada de l’Estudi General de Mitjans indica que hi ha vora 26 milions d’oients a tot l’estat. Aquesta xifra palesa que més del 50% de la població sintonitza una emissora de ràdio. Els canals d’àmbit autonòmic, Catalunya Ràdio, la ràdio privada RAC1, Ràdio Euskadi, Canal Sur Ràdio, i Radio Galega assoleixen els primers llocs dels rànquings d’áudiència als seus territoris. Això vol dir que han sabut desenvolupar un model de difusió específic i característic i que els continguts connecten indubtablement amb els ciutadans.
El Mural valora el paper dinamitzador dels canals municipals que ofereixen informació propera i en valencià; la funció social de les emissores comunitàries i culturals sense ànim de lucre i el concepte d’innovació que es planteja des de les universitats.
El desordre que resideix, ara per ara, a l’espectre radioelèctric amb un 70% d’emissores il.legals mentre hi ha 31 llicències pendents de ser adjudicades des del 2011 i la impossibilitat d’aconseguir llicències legals en freqüència modulada des de l’any 2006,- última data en què el Ministeri d’Indústria va fer una planificació de concessions d’emissores de radiodifusió sonora al País Valencià-, ens fa seguir endavant perquè aquells que ens governen desbloquen aquesta greu situació.
Des que va náixer Ràdio 9 hi ha13 freqüències situades estratègicament per a tindre una cobertura potent al 100% arreu de tot el territori; 3 centres emissors principals i una desena de reemissors. Tota aquesta xarxa pública de comunicació sonora està en desús des que poc abans de les 00h del 29 de novembre de 2013 l’empresa de comunicació Abertis apagara el senyal del primer canal autonòmic, Ràdio 9, executant les ordres del president Alberto Fabra.
És hora de revisar i bastir, de manera operativa, un nou sistema audiovisual on la ràdio ha de ser tinguda molt en compte. Cal visualitzar el territori i les gents que hi viuen. Comarcalitzar la ràdio per entendre’ns com una realitat política, social, cultural i lingüística singular.
En definitiva, El Mural és un oasi que ens permet de sobreviure en aquest desert comunicatiu. I així seguirem, amb el tarannà de la voluntat del treball, que és l’única manera de ser optimistes.
Per: Amàlia Garrigós
Ací vos deixem l'enllaç del programa que vos transmetrà la importància de tota la seua tasca