diumenge, 13 de gener de 2013

PEP GIMENO BOTIFARRA: ALTA FIDELITAT AL POBLE I A LA CULTURA.

Anit 800 ànimes ompliren el Teatre Calderon d'Alcoi al concert Botifarra a Banda. Pep Gimeno, anava acompanyat de la seua rondalla i dels 60 músics de la Unió Musical d'Alcoi, dirigida pel mestre Gaspar Nadal. Entre dites, romanços, jotes, fandangos, i cants de batre, el públic va riure i plorar. 

                                         Vaig tindre l´honor de presentar el concert al meu poble.

Botifarra, és el nét d'Otília, la Picaeta, que en temps d'escassesa es va endur, de Benigànim Xàtiva, al seu ullet dret, Pep. Els seus quatre germans s'hi van quedar amb els pares, però Pep als set anys, va voler viure amb s'agüela. Una dona que atresorava les tradicions populars, les paraules nascudes de la terra. Una dona que li cantava cançons, li contava rondalles, i li amollava refranys i endevinalles.


Pep Gimeno ve d'un barri de llauradors que treballaven a jornal o que eren els amos d'unes poques fanecades. Coneix bé el seu patiment i amb les cançons de faeana i els cants de batre, tan antics com l'expulsió dels moriscos, els reivindica. Va heretar el malnom de Botifarra de son pare, que l'havia heretat del seu, i aquest de s'agüelo. De tota la vida, Pep ha sigut un recopilador pacient de les cançons d'aquelles persones que ja han faltat, com la tia Rosario o la tia de la Xapa.

El que fa Pep, és un “costumari valencià” perquè cada cançó conté una història, una manera de viure. Ell recupera paraules i expressions que estan en desús; canta per expressar l'alegria d´un natalici o d'un casament; li canta als cicles de l'any, en les festes dels pobles, en les celebracions profanes i religioses… Pep canta en totes les manifestacions boniques de la vida i proclama el sentiment. També canta per alleugerir la pena, la desgràcia o l´amargura del desamor, del dur treball o de la mort…

La música, el ball, i la paraula, en divulgar-se, passa a ser patrimoni de tots. Per eixa raó, Pep Botifarra és nostre i el podem cridar per celebrar un bateig, unes noces, un divorci o un velatori. 


L'any 2007  Botifarra va enregistrar el disc “Si em pose a cantar cançons” i tant que s'hi va posar… Sense cap infraestructura ni cap gabinet de premsa va tindre un ressò mediàtic i social extraordinari i en va vendre vora 14.000 còpies. Després en va cantar “més de mil” en el segon disc i ara, en el tercer, lliga com un arròs al forn amb botifarra, i un arrosset a banda, BOTIFARRA A BANDA.
 
Com ha dit l'escriptor Toni Cucarella, quan Pep canta, ens agrada traure pit i alçar el cap perquè ens sentim orgullosos de la nostra cultura popular que és art i s'escriu amb majúscules. No hi ha èpica en les persones senzilles com Pep. El que si que n'hi ha, és orgull i  dignitat. 
“Pep vos cantarà de tot cor
les cançons que a ell li cantaren
perquè si mor la cançó
moren els qui l´ensenyaren”

Cal apuntar açò per als nostres fills. No ho oblidem.

Amb Botifarra en la roda de premsa a Alcoi acompanyat del regidor de cultura Paco Agulló, el president de la Unió Musical, Enric Solbes, i el director de la banda, Gaspar Nadal.Imatge d'enllaç permanent incrustada

A l´eixida del concert amb Pep Gimeno Botifarra, Paco Lucas, Emili, Juanjo Blanco, LLuís Planes, Mercè Climent, Pep Albinyana, Encarna... Gent bonica!

  ENLLAÇOS RELACIONATS

 +La crònica de Pep Albinyana 

 http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/238004 

+Informació sobre el llibre "La veu de la memòria" d´Antoni Martínez Revert 
http://www.vilaweb.cat/noticia/3890221/20110523/veu-memoria-pep-gimeno-botifarra.html 

 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Amàlia, ací està l'enllaç al Mondosonoro... Quantes maneres per comunicar-nos darrerament...

http://www.mondosonoro.com/Noticia/Amalia-Garrigos-deja-Radio-Nou/221661.aspx

Un bes, alt i fidel