diumenge, 26 d’abril de 2015

Presentació oficial de la Jove Muixeranga de València


TROBADA ESCOLES EN VALENCIÀ | 26 d'abril de 2015

La muixeranga és un conjunt de danses i torres humanes originaris del Regne de València, amb presència a unes quantes comarques valencianes. Les més antigues cròniques escrites la vinculen a Algemesí i daten del primer terç del segle XVIII, però de la seua constant i ferma presència ben bé pot pensar-se en un origen molt més antic. A Algemesí la Muixeranga participa a la Festivitat de la Mare de Déu de la Salut, que fou declarada l'any 2011 patrimoni cultural immaterial per la UNESCO. En la designació hi tingueren una especial rellevància les torres humanes. En l'actualitat assistim a una eclosió del moviment muixeranguer. A més de les colles tradicionals, n'han aparegut altres noves no lligades a una festivitat local, que veuen en la muixeranga un símbol portador de valors culturals i socials del poble valencià. Així, ara per ara, podem dir que hi ha colles muixerangueres de Vinaròs a Alacant:

-   Muixeranga de Vinaròs 
- 'La Conlloga', Muixeranga de Castelló 
- Muixeranga del Camp de Morvedre 
- Muixeranga del Camp de Túria
- Muixeranga de València 
- Muixeranga de Sueca 
- Muixeranga de Cullera 
- Muixeranga d'Algemesí 
- Nova Muixeranga d'Algemesí
- 'Els Negrets', Muixeranga de l'Alcúdia 
- El 'Ball dels folls' de l'Olleria
- Muixeranga de la Safor 
- Muixeranga de Pego
i les més noves de totes:
- Muixeranga de Carlet 
- Muixeranga d'Alacant 
- i Jove Muixeranga de València.

La Jove Muixeranga de València s'ha presentat a la Trobada d'Escoles en Valencià de Russafa oficialment. Des de fa uns mesos ha posat en marxa, amb il.lusió, el projecte de construir una colla muixeranguera a la ciutat de València. L'objectiu és fer créixer les muixerangues a la ciutat i també tot els valors que la seua activitat porta aparellats: confiança, treball en equip, fraternitat i solidaritat. Les colles de muixerangues mostren com tothom es imprescindible en la construcció de belles figures. Des de l'esglaó de la base, fins el més alt, tots i totes són necessaris. Uns amb la força, altres amb la seua flexibilitat. Tota una metàfora del futur  que desitgem per a la nostra societat on la participació i la decisió ciutadana hauria de ser la clau dels panys de qui tinga la responsabilitat de portar la batuta del govern. La Jove, a més, aporta la novetat de treballar sense mestre o cap de colla. Funcionen assembleàriament formant grups amb àrees concretes dedicades a la tècnica, a coordinar les eixides i a ensinistrar els xiquets enxanetes. Una altra marca singular, és l'obertura de portes a tota aquella persona que tinga la inquietud de formar-ne part. I diuen que una vegada tastem l'experiència, si ens agrada, ens atraparà per sempre. En les muixerangues sempre cal gent i mans. Els assajos es fan tots els dicendres de vesprada al barri de Benimaclet. Cerqueu Jove Muixeranga de València a Facebook o Twitter.

La música és imprescindible. La Colla de tabals i dolçaines de l'entitat centenària El Micalet és la que acompanya als muixeranguers en les seues exhibicions llançant les notes d'un pentagrama tradicional i valencià. Tot i que la presentació en societat s'ha realitzat en les Trobades de Russafa, la colla ja ha fet un munt d'aparicions públiques mostrant la seua adhesió amb causes d'injustícia social.

28/11/2014-. Nit en negre. Participació en la commemoració del primer aniversari del tancament de RTVV, organitzat per la plataforma Mildenou d’afectats i afectades per l’ERO a RTVV. 29/11/2014.- Festival Jove Injawara. Participació en el festival europeu d'interculturalitat i solidaritat, organitzat per l'Associació Jarit.
20/12/2014.- Marxa contra la llei mordassa. Participació acompanyant la manifestació, convocada per nombroses organitzacions, contra el projecte de Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana.
14/02/2015.- Jornada reivindicativa a Russafa. Participació amb la impartició d'un taller, a la jornada organitzada per la Plataforma per Russafa i l'IES Sant Vicent Ferrer. 21/02/2015.- Crida per l'Escola que volem. Participació a la cercavila festiva convocada per Escola Valenciana.
21/02/2015.- Carnestoltes de Russafa. Participació a al desfilada del Carnestoltes de Russafa, organitzat per Russafa Cultura Viva.
14/03/2015.- Na Jornada. Participació a l'espectacle de la Falla Na Jornada I'm so corredera, la nit de la 'plantà' de la Falla Infantil.
16/03/2015.- Falles Populars de Benimaclet. Participació a les Benifapum (Falles Populars Menudes de Benimaclet), amb un taller i una actuació.
28/03/2015.- Korrika. Partipació en la korrika, cursa per l'èuscar, organitzada per l'Euskaltzaleok, el Racó de la Corbella i el Centro Vasco-Navarro.
31/03/2015.- 5 anys CIE No. Participació en el cinquè aniversari de les concentracions davant del CIE de Sapadors, convocada per la campanya CIE No.
18/04/2015.- Trobada per la Infància Sector Aeri. Participació en la trobada per la infància organitzada per l'Ampa del Col·legi Sector Aeri.
26/04/2015. Trobada d'Escoles en Valencià. Presentació oficial de la Jove Muixeranga de València. Participació, amb cercavila, taller i actuació, a les Trobades d'Escoles en Valencià de la ciutat de València.

FIGURESLa Jove Muixeranga de València ha actuat amb el suport de la Muixeranga de Cullera i de membres de les muixerangues Nova d'Algemesí, Camp de Túria i Sueca creant bellíssimes figures:
- La Sénia.- Representa aquesta màquina d'elevar aigua, utilitzada normalment en els regadius tradicionals i per l'abastiment d'aigua. Figura que gira sobre el seu eix central. Consta d'un pilar central de tres alçades, i d'uns braços amb pilars (també anomenats pinets) de dues alçades.

- Cinc en un peu.- Dita així perquè una sola persona de base en sosté a quatre més. 
- El banc.- Figura de quatre alçades sostinguda per una persona que es posarà panxa cap amunt,
recolzant-se amb les mans i els peus.
-Torreta.- Figura de quatre alçades, piramidal, i inventada per la Nova Muixeranga d'Algemesí. 


Una expressió cultural emocionant que encomana l'alegria d'estar viu i l'energia necessària de seguir bastint el present i el futur. Per molts anys! Jove Muixeranga de València.