divendres, 3 d’abril del 2015

A Palanka

Gràcies al col·lectiu Assemblea de Cases del Parke, d'Alfafar (l'Horta Sud) que ha organitzat ‘A Palanka’ al Teatre Micalet. És la darrera iniciativa solidària dels veïns del Park Alkosa, que reivindica des de fa 30 anys, espais i recursos per a la ciutadania d'aquest barri
on molts dels seus habitants estan en perill d'exclusió social. Uns veïns que tracten de donar propostes a problemes socials mitjançant la participació. El concert solidari ha remogut consciències al voltant d’un dels conflictes més importants que s'han donat els últims anys al barri: l'ocupació d'habitatges buits propietat d'entitats bancàries i els corresponents intents de desallotjament.
El Park d’Alkosa és un barri situat a 8 Km al sud de la ciutat de València. Pertany al municipi d’Alfafar, però està separat del seu nucli urbà per dos Km, carreteres, vies del tren i una benzinera. El barri va náixer com a conseqüència de l’emigració dels anys 60, amb uns 10 mil habitants i amb les característiques dels barris dormirtori de l’època incloent-hi la seua problemàtica social. En els inicis dels 90 van posar en marxa el projecte comunitari “Nosotr@s mism@s” que ha estat lluitant per la recuperació d’ espais i recursos dels quals l’administració de l’estat se’n ha apropiat.

30 anys de guerra continuada del park Alcosa per eixir de l’exclusió i reclamar els impagaments dels ajuntaments d’Alfafar i de València en una zona on l’atur fa estralls.  Si fem una passejada pels seus carrers i parlem amb les seues gents, comprovarem com a la Plaça Vella li dicen ‘la plaça dels somnis’ perquè ahí va náixer el barri i el projecte d’un arrelament per part de les persones immigrants. A l’antiga Plaça de l’ajuntament se l’anomena Plaça de la Paciència Infinita. Al Carrer Orba el van batejar com l’avinguda del pantà perquè va estar molt de temps sense asfaltar; el centre neuràlgic del barri alberga el seu ateneu popular on la koordinadora de kolectius del park aglutina diversos grups i manté la lluita pels projectes que ha creat el barri…..
Aquesta gent exemplaritza el model d'autogestió comunitària, ciutadana i social. Esperem i desitgem que els recursos obtinguts de la celebració d’aquest concert, puguen contribuir a pal.liar les despeses jurídiques dels veïns del Parc Alcosa. Ni Judicis, ni desnonaments. Salut, força i coratge!