divendres, 26 de setembre del 2014

El Mural 3: Inici del curs escolar, l'educació pública, l'AVL, Salvem el Cabanyal, el col.lectiu dels dependents


Clica ací per escoltar el programa en podcast: PODCAST DE EL MURAL 3 



Sumari del programa 3:
Encetem el nou curs amb la tercera remesa d'El Mural. Dibuixem un horitzó en lluita amb el deure moral de ser positius. La música dels joves Mai Mai obri este temps de ràdio que dóna veu al col.lectiu Salvem el Cabanyal: 15 anys de batalles guanyades amb diverses resolucions judicials per tal d'evitar l'espoli dels poblats marítims per part de l'Ajuntament de València.
L'ensenyament públic estrena el curs 2014-2015 amb una tardor ben calenta farcida de mobilitzacions que volen palesar les greus mancances provocades per la LOMQE i denunciar l'eliminació de línies en valencià i de centres escolars. El Mural li cedeix el micròfon al president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, a diversos professors i a l`Académia Valenciana de la Llengua.
La companya Reis Juan i el científic Andreu Escrivà reflexionen sobre la invisibilitat dels investigadors valencians a casa nostra i la urgent necessitat de tindre cura amb el medi ambient. Les polítiques de les retallades i l'ERO de VAERSA mostren la manca d'interés per part de l'actual govern autonòmic.
Els dependents són un dels col.lectius socials més damnificats. Els continus incompliments de les lleis i les noves fòrmules amparades per decrets que vulneren els seus drets bàsics posen a les famílies contra les cordes. El copagament aprovat pel govern valencià del PP és una mesura que agreuja encara més la seua precària situació. No obstant això, segueixen en la lluita.
La revista satírica i cultural 'Cartelera Turia' compleix mig segle de vida. El seu director, Vicente Vergara, reclama a l'administració que faça costat al teatre, a la música i al cinema fets al País Valencià.
El Mural sona a música de la mà de la discogràfica Més de Mil. Una empresa professional i independent que, malgrat el nul recolzament públic i la manca de mitjans de comunicació que promocionen els seus treballs, ha aconseguit editar 75 discos en cinc anys superant amb esforç tots els avatars.
L'emoció de la música en la nostra llengua la posa Òscar Briz, Sènior i el Cor Brutal i Novembre Elèctric. També hi ha lloc per als versos del jove poeta valencià Hèctor Serra.
Gaudiu d'El Mural. Un treball realitzat des de la Casa de Cultura de l'Ajuntament d'Alboraia (l'Horta). Una proposta acurada amb la màgica realització sonora de Pepe Moreno.
Us desitgem força, amor i coratge per a l'inici del nou curs.

El Mural 2: Antoni Miró, CEIP Cervantes, Premis Ovidi, La República, Feslloch


 Clica ací per escoltar el programa en podcast: PODCAST DE EL MURAL 2


Sumari del programa 2:
Entrevista a Antoni Miró que recentment ha sigut víctima de l'atac directe a l'escultura "Batalla d'Almansa. 1707" a Gandia. L'artista plàstic més internacional ens ha rebut al Mas de Sopalmo. Un autèntic museu que acull milers d'obres d'art. Amb Miró recordem també al seu amic de l' ànima Ovidi Montllor.
Reportatge sobre els valors de l'educació durant la II República amb fragments del documental "Maestras de la República", guanyadora d'un Goya. Informem també de l'experiència que rememora el darrer viatge dels republicans valencians amb el vaixell Stanbrook.
La informació musical de l'estiu ve marcada pel Festival Feslloch de Benlloch els dies 10,11 i 12 de juliol. Raonem sobre aquesta proposta que ha arribat a la huitena edició, amb un dels seus coordinadors: Voro Golfe d'Escola Valenciana.

Tertúlia de xiquets amb cinc alumnes del CEIP Cervantes de València que exposen els problemes de l'escola, parlen de la llei Wert, mostren la germanor amb una escola d'Etiòpia, raonen sobre les Trobades d'Escoles en Valencià i ens dibuixen els valors del futur.
La filla del llaurador és Fani Grande que defensa el valencià davant les polítiques restrictives del govern valencià.
Entre contingut i contingut, refresquem alguns dels Premis Ovidi de la Música 2014. "Wegener" d'Hugo Mas i Arthur Caravan; "Dones i Dons" de Tomàs de los Santos i Borja Penalba; "Sis veus per al poeta" amb declaracions d'Eva Dénia i Sílvia Ampolla ( qui al final del programa ens canta una glosa improvisada); Novembre Elèctric amb el disc Intacte. També escoltem les veus dels periodistes musicals Eduardo Guillot i Carlos Pérez de Ciriza.

El Mural 1: Cremona, Orxata, Sambori, Botifarra, Vertigen, Pensar en vers, T'estimo tant


Clica ací per a escoltar el programa en podcast: PODCAST DE EL MURAL 1
 
En aquesta primera edició, El Mural dóna veu als xiquets del CEIP Cremona, una de les escoles que vol tancar Alberto Fabra. És tracta d'una tertúlia molt colpidora que us recomane escoltar atentament. Dramatitzem un relat del Premi Sambori. Per fer-ho, hem ajuntat les veus de la sèrie de Canal 9   Bola del Drac, que va marcar tota una generació de xiquets. És tracta dels actors Francesc Anyó i de les germanes Mari Carme i Míriam Giner, del grup Carraixet. Fem una passejada per les novetats editorials i musicals; conversem amb Pep Gimeno Botifarra que és el protagonista del documental El cant de les arrels; entrevistem a Orxata, la banda més original de casa nostra que ens ha cedit la sintonia... i uf... Haureu de gaudir dels sons de El Mural perquè hi ha un treball de realització per part de Pepe Moreno i Iñaki Mazkiaran molt acurat i que us emocionarà. Espere que tant com ens emociona a nosaltres.
El Mural és una iniciativa d'Escola Valenciana realitzat per un equip de treballadors i treballadores de RTVV. Dirigit per la periodista Amàlia Garrigós, es completa amb periodistes, tècnics i productors amb una llarga trajectòria en el món radiofònic. La proposta és absolutament de servei públic. No hi ha publicitat. L'equip humà que integra el programa el realitza de manera altruista i voluntària.
Plantejat com un programa radiofònic mensual, d'una hora de durada, parla de diferents temàtiques relacionades amb el valencià des de diferents àmbits i punts de vista. El propi nom del programa és una declaració d'intencions: un mural de veus, de geografia, de cultura, de política, de música i de col·lectius. Un mural de diversitat, de diàleg i de democràcia participativa. El Mural pretén ser un símbol per a reivindicar la nostra RTVV, la que volem; i demostrar que estem vius i amb ganes de construir una societat plural i digna.
El centre de producció de El Mural són les instal·lacions radiofòniques de què disposa l'Ajuntament d'Alboraia, que és una de les institucions col·laboradores en aquesta iniciativa per haver posat totes les facilitats i tot el material tècnic a l'abast dels professionals que l'elaboren.
Diaris i revistes digitals: Vilaweb, La Veu del País Valencià, Tres deu, Sons de Xaloc, Mildenou, Llibertat.cat, AraMultimèdia (Ara Ràdio), El Punt /Avui digital. penjaran cada nova entrega de El Mural en les seues respectives portades.
Ràdios locals valencianes: Ràdio Burjassot, Ràdio Cocentaina, Ràdio Godella, Ràdio Mislata, Ràdio Élite de Muro, Ràdio l'Om de Picassent, Ràdio Puçol i Ràdio Túria de l'Eliana, Ràdio Banyeres, Ràdio Pego, Ràdio Klara, VOX UJI Ràdio.