dimarts, 5 de febrer de 2013

EL NUS DE LES COMPLICITATS

La vesprada de diumenge tres de febrer, al cor de l'horta nord,  a Massamagrell, va tindre lloc un sentit homenatge a Al Tall. Una formació que ha revolucionat la música tradicional valenciana des de la transició i que ens ha empentat a recuperar l'autoestima col.lectiva. Al Tall ens va dir adéu, fa uns mesos, en una lacònica nota de premsa. I nosaltres, el poble, acceptem eixa decisió (quin remei) però ho fem amb la condició que ells ens deixen retre'ls-hi homenatges. I en són molts els homenatges i els concerts previstos, perquè els col.lectius veïnals, les associacions i les diverses formacions polítiques compromeses amb la cultura, reclamen la seua presència als escenaris. De manera que no sé si els passarà com als toreros que anuncien la seua retirada però no acaben de fer-la realitat. En el cas d'Al Tall, el poble no els deixarà retirar-se del tot.

En aquesta ocasió va ser Bloc Compromís Massamagrell el que va tindre la iniciativa d'organitzar un concert gratuït en honor a Al Tall. I la resposta del públic va ser aclaparadora. Al teatre no hi cabia ni una agulla. Tots volien veure a Pep Botifarra i Miquel Gil. Ells foren els artistes  encarregats de fer un impecable concert amb l´espectacle NUS. I Ens van deixar ben lligats.

A l'Auditori de Massamagrell estigueren els dos fundadors d'Al Tall que han seguit al grup durant tota la seua història de vora 40 anys. Sense oblidar un altre pare dels Al Tall, Miquel Gil, que va pertànyer al grup des de l'any 1975 fins el 1984. Després va vindre "Terminal Sur" i ja fa anys que Miquel treballa en solitari i col.laborant en diversos projectes musicals com ara, l'espectacle NUS. Un maridatge únic entre Miquel Gil i Pep Gimeno Botifarra, amb aromes de música popular. A Pep i a Miquel, vaig tindre la fortuna de coneixer-los a la ràdio quan els convidava a tocar en directe. Ells venien, parlaven, tocaven i els oients feien bollir les línies telefòniques de l'estudi, perquè el públic valencià de totes les edats se'ls estima. Diumenge de vesprada, la màgia també va estar present a l'Auditori de Massamagrell tenint com a testimoni a dos dels pares que van revolucionar la música tradicional: Vicent Torrent i Manolo Miralles.

El síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera, i el diputat per Compromís a les Corts Generals, Joan Baldoví, van ser els encarregats d´entregar un Socarrat a Vicent i  i a Manolo. La Rondalla de Massamagrell, la Borda, va cantar la Jota de les ventes, més coneguda com "la perdiueta" i la gran sorpresa va arribar quasi al final quan Pep Botifarra i Miquel Gil cantaren la cançó "LLadres que entreu per Almansa" que forma part de la cantata del 1979 "Quan el mal ve d´Almansa" i que hui en dia està en plena vigència.


El grup local Fukownsky, va tancar una vesprada plena d'emocions.

Al Tall fa honor a l'expressió que els defineix. Durant vora 40 anys, ens han vingut al pel, ens han vingut al cas, perquè des de la música han  reivindicat la dignitat de la nostra llengua i han rescatat la nostra forma tradicional de fer música fent una ripopostra. Vora vint àlbums, més d'un miler d'actuacions pel món... I pel camí, fent bona saó.
  
Som de la Pelitrúmpeli i volem una Cançó Popular al País Valencià, però primer Posa Vi Posa Vi que Quan El Mal ve d'Almansa a tots alcança... Ah... I deixeu que Rode la Roda amb un Envit a Vares...


2 comentaris:

Ximo Galarza i Planes ha dit...

Amàlia, va ser un gran plaer tindre't com a presentadora de l'acte !!
Sempre tindrem una til·la per a tu !!

alta-fidelitat ha dit...

Gràcies Ximo! Per la til.la i per l´afecte.