dimecres, 9 de desembre del 2015

El Mural 17: la fera ferotge


La fera ferotge ha eixit de la gàbia i ha obert els panys que mantenien semiclandestins als músics que s’expressen en valencià. Escolteu el programa

El 19 de setembre de 2005 es fundava oficialment el Col·lectiu Ovidi Montllor ( el COM) i res no anava a tornar a ser igual en aquest incipient moviment que ja començava a anomenar-se “Música en Valencià”. Si hi ha hagut una activitat sostinguda en el temps dins del COM ha sigut el lliurament dels premis anuals que són sagrats. L’any 2007 no arribava a 50 el nombre de treballs presentats i en el 2015 ho han fet 134 produccions que els membres del jurat destaquen, en la veu del periodista Xavier Aliaga, per la seua esplèndida qualitat. El Mural està farcit de totes aquestes músiques: les dels guardonats, els nominats, cançóns d’ara i d’abans. Veus que transmeten emoció, esperança i també crítica.

El Col.lectiu Ovidi Montllor ha complit 10 anys i en fa  20 que l’artista, el cantant i el pallasso alcoià fa vacances. Dues efemérides que s’havien de celebrar en un ambient de normalitat democràtica amb el suport visible de totes les institucions valencianes. El lloc on la fera ha eixit de la gàbia carregat de les seues cançons, cent per cent vigents a dia de hui, és el Palau de la Música de València: símbol de la recuperació dels espais públics pels creadors de cultura i per a tota la societat en el seu conjunt.

Per eixa raó, el Col.lectiu de Músics en valencià Ovidi Montllor, que es va tancar al hall del Palau fa una desena d’anys, ha escenificat la conquista amb un cicle de concerts anomenat ‘la fera al Palau’ on 30 grups i músics, guardonats durant aquest temps han actuat en la sala Rodrigo omplint-la de gom a gom. Quatre concerts enregistrats pel Mural d’Escola Valenciana que es distribuiran per la trentena d’emissores col.laboradores que l’emeten mensualment.

En aquesta edició radiofònica, que us convidem a escoltar, tenen veu tots els premiats d’enguany i d’altres edicions;  els segells discogràfics i els estudis de so; els dissenyadors que li posen l’embolcall a la música, i les dones que a través del Col.lectiu Fusa Activa, treballen per visibilitzar-les dins del sector musical.

La nit dels Premis de la música 2015 passarà a la història per la recuperació de la normalitat i l’alegria. Toca ara aprofundir sobre la precarització en què es troben els músics si volen crear, produir i tocar en les sales davant d’un públic cada vegada menys educat a anar a concerts. Sobre els reptes de futur del COM ens parla el seu portaveu, Rafa Xambó.

Desitgem que el suport institucional als Premis Ovidi vaja més enllà i que a partir d'ara hi haja apostes operatives de difusio i promoció de la música que es fa a casa nostra. Si no és així, com diu el president del COM, Manolo Miralles, la fera mossegarà.

Abans de la fita històrica viscuda en el lliurament dels Premis Ovidi 2015, hi hagué una altra. Era el 29 de setembre de 2012 quan 80 músics d’orquestra simfònica acompanyaven a Pau Alabajos damunt de l’escenari per celebar els seus primers 10 anys de trajectòria amb un concert que ara també és un disc, ‘Pau al Palau’. Alabajos va apostar i arriscart fort i va assolir l’objectiu: omplir la sala Iturbi, la més gran del Palau, amb el cartell de ‘Sold out’. Potser l’any vinent es puga celebrar en eixa mateixa sala l’onzena edició dels Premis en un format dinàmic amb actuacions en directe i transmesa en viu per la nostra ràdio i televisió públiques.

Sintonitzeu El Mural i us adonareu de l’excel.lència musical que roman ben viva entre nosaltres. Gaudiu de la música i de la ràdio!