divendres, 9 de gener del 2015

El Mural 7: Les bones notícies de la rosa de paper


Disseny de Cèsar Amiguet
Enllaç al programa : http://www.ivoox.com/3931212
El primer Mural de l’any 2015 desplega les Normes de Castelló en el seu 82é aniversari amb el filòleg i sociolingüista, autor de l’obra, ‘Normes de Castelló. textos i contextos’, Vicent Pitarch Almela. Les Normes de Castelló són 34 regles ortogràfiques aprovades i ratificades per destacades entitats i personalitats del món cultural i polític del País Valencià, amb la idea d’adoptar un sistema ortogràfic unitari per al valencià. Es tracta d’un reconeixement de la unitat lingüística, adaptant al valencià la normativa aprovada per Pompeu Fabra. Tal i com apunta Pitarch a la web de la Universitat Jaume I dedicada a les Normes del 32: “Ara mateix resulta ben òbvia i legítima la justificació de l’oportunitat, i fins i tot la necessitat, que tenim d’exposar les Normes de Castelló a una reflexió pública i constant, això és, de mantenir-les vives, de commemorar-les i vindicar-les. Sense la fortuna de les Normes de Castelló avui no hauria estat possible el nivell admirable de producció lingüística que genera la societat valenciana en tots els àmbits de la comunicació, de la recerca, de la creativitat (literari, científic o acadèmic) i de la convivència diària.” 
Una bona mostra d’això, la tenim al Mural radiofònic d’Escola Valenciana acolorit amb els accents castellonencs de la gent que fa cultura aplegada al voltant de la Plataforma Castelló per la LLengua. Bastim torres i fem belles figures amb la Conlloga, Muixeranga de Castelló i fem cercaviles amb la Colla Botafocs Ball de Dimonis; ens capbussem amb Samarucs en la música infantil; coneixem el treball de l’Associació Tirant Lo Blanc i la Fundació Nexe; Creuem el Pont, Cooperativa de Lletres amb els autors Vicent Jaume, Joan PLa i Susanna LLiberós; l’editorial DENES ens mostra el seu treball; fem notar la tasca de l’associació de dones que fan país, Adona’t; Descrivim amb unes pinzellades l’obra del pedagog, gramàtic i escriptor I un dels signants de les Normes del 32, Carles Salvador i Gimeno (València, 1893- Benimaclet, 1955) perquè l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha declarat el 2015 l’any Carles Salvador i es publicarà tota la seua obra de narrativa, teatre i poesia.
Felicitem a SAÓ, la revista degana de la premsa en valencià que ha arribat a l’edició nº 400. 38 anys després del seu naixement, rememorem els seus origens amb noms com Joan Fuster, Sanchis Guarner o Enric Valor i destriem el present i el futur amb el seu director actual, Vicent Boscà.
Fem ràdio des de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània amb els alumnes de sisé de primària de les escoles La Gavina i La Masia. Ells mateixos fan de rapsodes i de periodistes amb l’escriptora Gemma Pasqual després d’haver-se llegit l’obra ‘La rosa de paper. Homenatge a Vicent Andrés Estellés’ (Alfaguara-Voramar).  Cada pètal de la rosa conté una bona noticia que ells enganxen en El Mural i proposem de fer un diari amb informacions que siguen útils per a la ciutadania.
El Mural està esguitat de la música de Joan Amèric amb el seu disc/concert Directament que està de gira pel País Valencià i de la nova proposta del grup d’Ontinyent Gent del Desert que ens presenta el disc Processionària.
Escoltem els versos del jove poeta Miquel Albero (músic de Mai Mai) que ha publicat el poemari ‘Escrits de l’amor, l’odi i la crítica social’ ( Editorial Neopàtria).
També informem de la campanya de la que forma part Escola valenciana “Un euro, llavor de solidaritat” que s’enceta en gener a les escoles.
Vora quaranta veus pinten El Mural nº7, Durant l’any 15 seguirem sembrant llavors amb l’esperança de collir bones notícies.
Però al carrer on vivia,
però en el poble on visqué,
les mans del poble es passaven
una rosa de paper.