dissabte, 31 de maig del 2014

Un somriure, una història


PER QUÈ UN SOMRIURE?
David Rota porta endavant una bonica iniciativa, Common Greatness: una foto y una historia: on recupera les històries senzilles de diverses persones que es presenten per elles mateixes i no pels seus objectes materials, tal i com era habitual abans de la crisi amb allò de 'tanto tienes, tanto vales'. David és fotògraf i col.leccionista de somriures. En aquesta ocasió ha retratat el meu amb els meus records i experiències. Un somriure si no és compartit, no té cap valor, ni cap sentit. El somriure és l'eina més poderosa contra la ignorància.


“La patria es la infancia. Hablar de mí misma me conduce, inevitablemente, hasta mi Alcoy natal: una ciudad llena de puentes, barrancos e historia que nos ha legado un patrimonio de arquitectura fabril, arqueología de la industrialización y edificios modernistas de gran belleza. Los alcoyanos somos hijos de la revolución industrial.”
Este es el comienzo de la historia de Amàlia. Partimos de su ciudad y recorreremos las distintas vivencias que le han llevado hasta el momento en que se ha sentado a compartirlas.
Melómana por culpa de la melodía rítmica que desprendían los conocidos telares de Alcoy. “ Había centenares de ellos que daban trabajo y riqueza. Escarbando en la memoria he descubierto que el gusto por la música y los ritmos me viene de aquel sonido primitivo. Todos los días, camino de mi casa hasta el colegio, escuchaba la vibración de los telares. Un sonsonete que ha marcado mi oído. Mis primeros años de vida trancurrieron en un ambiente industrial, con el olor de las telas y de los conos de hilo”.
Grabada en sus retinas infantiles han quedado para siempre los paisajes: “ estés donde estés en Alcoy siempre ves la montaña. La tienes al lado. Casi la puedes tocar. Lugares maravillosos y llenos de bonitos recuerdos como el Parque Natural de la Font Roja, la Serra de Mariola o el Barranc del Cint donde tantes veces he estado con mis padres.”
Pese a que en casa son valencianoparlantes sus progenitores se dirigían a ella en castellano. “Era muy curioso. En aquella época del desarrollismo industrial y del franquismo, estaba prohibido utilizar el valenciano en los centros oficiales y en los lugares públicos. Se consideraba que una chica que iba a un colegio de monjas, una señorita, tenía que hablar en castellano. Mis padres conversaban en la lengua autóctona y a mi hermano, siete años mayor que yo, le hablaban en valenciano, pero a mi no. A los 18 años me fui a Barcelona a estudiar periodismo. En la facultad fue donde descubrí que aquella lengua que mi familia utilizaba en el ámbito doméstico, también existía en el campo del conocimiento. Mientras hacía prácticas de redactora en la SER me encontré con una actuación de Ovidi Montllor que era paisano mío y me quedé muy impactada viéndolo en escena con esa prosodia tan suya, con esa poderosa teatralidad cantando y recitando a nuestros poetas en la lengua de la que yo había bebido sin ser consciente de ello hasta ese momento. El idioma de mis abuelos estaba prestigiado, socializado. Tenía poesía, literatura y música... Entonces me dije ‘¡caray, si esa lengua tan bella es la que he oído hablar a mis padres!’ y cambié el chip. Dado que el valenciano lo tenía aprendido de manera pasiva fue muy fácil ponerlo en práctica de un día para el otro”.
Amàlia es periodista pero siempre se ha sentido cercana a la vida bohemia. “Quería ser actriz. De pequeña hice danza clásica, luego me apunté a otras disciplinas del baile. Me encantaba la interpretación y organizaba teatros y coreografias en el colegio. También me gustaba escribir. Ganaba todos los concursos de redacción de La Salle donde hice el bachillerato”. Pero tenía la dicotomía de si dedicarse a trabajar en los medios de comunicación o introducirse en el mundo del arte. “Cuando me fui a Catalunya estudié Ciencias de la Información, y al mismo tiempo me apunté a la Escuela de Teatro de Barcelona, compaginando las dos cosas” hasta que, antes de acabar la carrera, empieza a trabajar en TVE y se mete de lleno en la dinámica laboral. “Tuve que dejar esa parte creativa del teatro que me gustaba muchísimo. A partir de ahí empieza mi trayectoria profesional.  En 1989 finalicé los estudios. Ese mismo año se inauguraba la Radio Televisión Valenciana, el proyecto comunicativo más ambicioso que jamás habíamos tenido los valencianos. Vine, me hicieron pruebas de redacción y de locución y así, sin pensarlo demasiado, ne trasladé de Barcelona a Valencia. No tenía amigos, ni casa, ni nada. No es que supusiera ningún problema, ya que siempre me ha gustado viajar y probar otros mundos y en esta ocasión, sólo se trataba de 300 km de distancia. Tan cerca, pero tan lejos… En Barcelona estaba muy a gusto. Tenía futuro profesional y dejé grandes amistades allí que todavía mantengo, pero me arrastró el deseo irrefrenable de estrenar nuestra RTVV. Fui una privilegiada al poder estar en la gestación y  en el parto de la radio autonómica. Me siento muy orgullosa de aquel momento. Me creí totalmente los principios de la Ley de Creación del año 1984 que garantizaba la promoción de nuestros creadores y donde la lengua vehicular era el valenciano. Teníamos puestas muchas expectativas y aquel primer equipo que iniciábamos un camino virgen, trabajábamos cargados de ilusión y de un sentimiento de gran responsabilidad. Era la primera vez en nuestra historia como pueblo que podíamos dar a conocer la noticias del mundo en la lengua materna y desde un prisma valenciano. Esa ha sido la brújula que me ha guiado en la radio durante los 24 años de oficio. He ido creciendo, madurando y cultivando mis propios criterios que, en demasiadas ocasiones, chocaban con los codiciosos intereses partidistas de los sucesivos gestores que han desfilado por RTVV durante dos décadas y que nos han dejado una deuda de más de 1.300 millones de euros.”
“Casi 25 años después, aquel sueño fue un engaño. Todavía no doy crédito a la desaparición de RTVV que se ejecutó por decretazo y con la policía ocupando los edificios de la televisión y de la radio. No doy crédito a que hayamos recibido este golpe de estado mediático que hiere profundamente nuestro estatuto de autonomía. Un hecho gravísimo que los valencianos no debemos normalizar. Todo lo contrario, con el cierre de RTVV a la fuerza, hemos retrocedido a tiempos pre-democráticos. A aquellos años de mi primera infancia en los que la lengua autóctona era utilizada sólo en ámbitos domésticos. La visión de lo que pasa en el planeta nos llega solamente desde medios audivisuales externos con algunas pequeñas desconexiones ‘regionales’. Los valencianos somos los únicos en Europa y en el Estado Español que vivimos esta situación de anormalidad democrática. A nivel personal, me han expulsado del mercado de trabajo y han matado la industria audiovisual con el 92% de paro que se registra en el sector actualmente. Pero no estoy deprimida, ni tampoco estoy desanimada. Todo lo contrario. Yo soy de las personas que se crecen ante las adversidades y las injusticias. Creo que hemos tocado fondo y ese hecho nos tiene que servir de impulso para ser capaces de construir desde cero con todas las lecciones aprendidas. Me encuentro en un momento de muchísimo movimiento. Es una evolución que no sé bien hacia dónde me lleva. Me siento en expansión, con una trayectoria vital ya hecha, con madurez, cargada de energía, y con ganas de construir.”
En cuanto a su percepción de futuro, “el miedo es libre, es un sentimiento humano que puede paralizar o activar. Si me dejara llevar por los múltiples miedos que nos inyectan en vena cada día, sería incapaz de proceder con sensatez. En mi balanza predomina el positivismo. Tengo el deber conmigo misma de ser honesta, de esforzarme en seguir construyendo allá donde hay destrucción. Veo a mi alrededor negatividad y ruido. Para mi, la madurez es más efectiva que la inconsciente y divina primera juventud. Percibo el escándalo de los diversos ruidos porque no vivo en una burbuja, pero no quiero formar parte de ellos.  Confio en la coherencia- muchas veces silenciosa- de las buenas personas y tengo esperanza en la capacidad de una ingente masa de seres humanos que están preparados para construir. Yo voy con ellos de la mano compartiendo nuestras sonrisas perseverantes y caminando de manera decidida hacia el futuro.”

El motivo por el que sonríe es… “Muy sencillo. Por el hecho de estar viva. Comenzamos a sonreir en el útero materno ¿Por qué tengo que dejar de hacerlo?. La sonrisa es señal de inteligencia frente a la ignorancia. És una fuerza vital que nos ilumina. La mejor arma para avanzar y ser más felices.
Desde el punto de vista colectivo, las bases sociales están marcando el itinerario de la manera de hacer la política en el futuro. El salvaje neoliberalismo nos lleva hacia el suicidio colectivo. Cada vez hay más daminificados a causa de esta práctica que sólo beneficia a los lobbies poderosos. Los ciudadanos se unen, forman parte de plataformas diversas, de entidades y de colectivos que luchan por revertir esta situación de crisis permanente que en pleno siglo XXI reproduce el despotismo ilustrado: ‘todo para el pueblo pero sin el pueblo’. Aquellos que sean responsables de los gobiernos tendrán que escuchar, tender la mano a esas base social y trabajar junto a ella. Se trata de hacer política desde abajo hacia arriba con verdadera vocación de servicio público, pensando en el bien común. Llámame utópica, pero pienso que nos dirigimos hacia ese destino, y lo creo sinceramente”.

divendres, 30 de maig del 2014

El Mural


Hi ha molta set de mitjans que comuniquen idees i pensaments en clau valenciana. Fa sis mesos del colp d'estat mediàtic a RTVV i per extensió, a tots els valencians. Hi ha en marxa la campanya de la ILP rtvEnvalencia per arreplegar 50.000 signatures i lliurar-les a les Corts Valencianes perquè els nostres representants polítics es replantegen seriosament la creació d'uns mitjans audiovisuals públics i responsables. Mentrestant, hi ha també iniciatives lloables com la d' Escola Valenciana que impulsa El Mural. Un programa de ràdio de caràcter mensual que permet obrir finestres a la informació més pròxima i a la divulgació de les obres dels nostres creadors. 
L'equip d'aquest Mural Sonor (Pepe Moreno, Iñaki Mazkiaran, Pau Vendrell, Xelo Ribera Soler, Cristina Mollà i Jordi Cabezas) sentim molta emoció per la aplaudida i càlida resposta a la notícia.  Ens agradaria tindre la possibilitat de fer-lo diàriament i captar el pols de l'actualitat més immediata. Tot arribarà. Amb una hora cada mes, encara podem dir molt. Amb pocs recursos, amb l'esforç compartit i amb l'empenta d'una entitat cívica que arrossega milers de ciutadans de tot el territori, seguim bastint el nostre poble a través de la cultura i de la llengua.


Estic immensament agraïda a la família d'Escola per haver-nos lliurat la seua confiança en el projecte: al seu president, Vicent Moreno, per haver-me proposat la idea amb els ulls d'un xiquet, a Amanda Gascó Richart per la seua magnanimitat i capacitat de treball, a Francesc Felipe sempre amb el cap bullint d'idees -entre elles el cinema en valencià-, a Voro Golfe embolicat entre les músiques de La Gira i el Feslloch, a Cèsar Amiguet per posar-li la imatge al Mural. Ells són eixos herois anònims que treballen amb il.lusió i esperança fent País. El Mural radiofònic que escoltareu a partir del 2 de juny, està farcit de veus amb somriures: Carles Biano (d'Orxata Sound System) que ens ha cedit la sintonia; els xiquets del Ceip Ciutat Cremona (que porten 100 dies tancats) , Pep Gimeno "Botifarra", Albert Montón, Xavi Sarrià, Esperança Camps Barber, Empar Marco, Sembra Llibres, Joan Carles Girbés, Rafa Xambo, Josep Vicent Frechina, Ezequiel Castellano, Estellés: De mà en mà, Francesc Anyó Ferrer, Grup Carraixet, Rafel Arnal, Ezequiel Castellano Moreno, El Sambori... No vull oblidar-me de cap de les emissores municipals que emetran en xarxa. Estic especialment agraïda a Ràdio l'Om de Picassent que fa de corretja de transmissió i a tots els mitjans digitals que emetran on line: VilaWeb, laveupv, als companys de Mil de Nou #RTVV, Revista Tres deu, Sons de Xaloc, Música En Valencià, LLibertat.cat, Ràdio Terra...
Gràcies també a l'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarria, per la seua receptivitat i per deixar-nos els estudis de la Casa de Cultura d'aquesta localitat de l'Horta que ens permeten fer aquest producte radiofònic. Ací teniu un tast. Ho fem de manera altruista perquè estimem la ràdio i la trobem molt a faltar; perquè El Mural és un treball de resistència creadora; perquè és un símbol de rebel.lia constructiva davant l'orfandat comunicativa a la que ens han forçat. Pedra a pedra, anirem fent marge.
Fem Mural des de la nostra escola!. Espere que la primera entrega us engresque tant com a nosaltres.
Adjunte el recull de premsa de tots els mitjans que s'han fet ressò de l'estrena de El Mural. Moltíssimes gràcies pel suport. Com diuen els companys de Ràdio Terra, tot suma. Seguim! 




Comunicació - Escola Valenciana





logo_ev_si

Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/noticia/4194516/20140529/escola-valenciana-aposta-radio-televisio-catala.html

El Temps
http://www.eltemps.cat/article/2371/Escola-Valenciana-recupera-a-Amalia-Garrigos-per-a-un-programa-mensual-de-radio

El País
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/05/29/valencia/1401357086_898382.html

La Vanguardia
http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20140529/54408472576/escola-valenciana-lanza-un-programa-de-radio-en-valenciano-tras-el-cierre-de-rtvv.html

La Veu del País Valencià 1
http://blogs.laveupv.com/espaicivic/blog/7158/el-mural-programa-radiofonic-mensual

La Veu del País Valencià 2
http://www.laveupv.com/noticia/9460/dilluns-naix-el-mural-la-nostra-radio-en-valencia

El Punt /Avui
http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/16-educacio/746966-escola-valenciana-impulsa-un-programa-de-radio-mensual-en-valencia.html

Llibertat.cat
http://www.llibertat.cat/2014/05/extreballadors-de-rtvv-impulsen-un-programa-de-radio-per-internet-26366

Las Provincias
http://www.lasprovincias.es/agencias/valencia/201405/29/escola-valenciana-lanza-programa-106676.html

Gente Digital
http://www.gentedigital.es/valencia/noticia/1403473/escola-impulsa-el-programa-de-radio-el-mural-y-la-proyeccion-de-lalqueria-blanca-en-municipios/

20 minutos
http://www.20minutos.es/noticia/2152690/0/

El diario
http://www.eldiario.es/cv/rtvv/Nace-Mural-reivindicar-RTVV_0_265273976.html

La Informacion
http://noticias.lainformacion.com/economia-negocios-y-finanzas/radio/escola-impulsa-el-programa-de-radio-el-mural-y-la-proyeccion-de-l-alqueria-blanca-en-municipios_1qwW2faWl07SHN3PoKw866/

Te interesa
http://www.teinteresa.es/comunitat-valenciana/valencia/Escola-proyeccion-LAlqueria-Blanca-municipios_0_1147085735.html

Finanzas
http://www.finanzas.com/noticias/empresas/20140529/escola-valenciana-lanza-programa-2680174.html

Europa press
http://www.europapress.es/valencia/noticia-escola-impulsa-programa-radio-mural-projeccio-lalqueria-blanca-municipis-20140529164607.html

ACN
http://www.acn.cat/acn/752903/General/audio/LAlqueria-Blanca-El-Mural-Escola-Valenciana-Radio-9-Canal-9-.html

dissabte, 10 de maig del 2014

Un agent provocador

Estimat lector, bloguer i piulador de Twitter: tens a les mans un llibre d’esperit punch. El seu autor,
MRElectrique o Rasoir Electrique, està ben entrenat en combats de boxa. Les sales dels jutjats o els torns d’ofici són alguns dels rings que l’han avesat a les inclemències de viure i a les grandeses i misèries humanes. L’exercici del dret i una agosarada manera d’observar la realitat, l’han endinsat en situacions tan impossibles que no sabràs si situar-lo en el camp de la realitat o en el de la invenció. Qui signa els textos és personatge i narrador  alhora. El seu univers sexual mostra una reflexiva irreverència que pot enganxar-te i confondre’t. Qui és Martí i qui el figura? O... Són els dos el mateix cos? Només això ja et despertarà la morbositat. Potser Freud l’acompanya en la interpretació terapèutica dels seus somnis escrits en uns provocatius microrelats que naixen d’una potent ploma. Però l’escriptor-personatge és un ferm defensor del mètode empíric de coneixement. És a dir, és dels que no vol que li ho conten: una persona activa. Fer bé una fel·lació, o que els seus nuvis li la facen a ell, és una qüestió de supervivència.
La barbeta de Martí, impol·lutament rasurada amb maquineta elèctrica, ens incita a mudar eixos codis morals. És un agent provocador, documentat i explícit. Les interioritats dels articles dilataran la teua sorpresa. En aquests textos empalma la seducció frívola i festiva amb la profunditat més punxant sobre les corrupteles criminals de la política valenciana. Les històries narrades al llibre 'Tanque parèntesi' no són aptes per a pusil·lànimes. Si no, després de llegir-les, busca qui t’ha pegat

dijous, 8 de maig del 2014

La veu


La veu: Premi de Comunicació i Difusió Cultural atorgat per L'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.




És tracta d’un diari digital, laveupv.com, que ofereix informació, opinió i cultura en clau valenciana. Lluny de desanimar-se davant d’altres propostes que van nàixer i van morir en l’intent, La Veu ha
aconseguit en un any fer-se notar i fer-se sentir en les xarxes socials, on s’està posicionant amb un producte de qualitat, plural i independent. La llengua vehicular és el valencià expressada sense complexos, la columna vertebral del diari. 
L’equip de professionals de La Veu treballa amb aquestes variables: acció, voluntat, esforç i unió. Un projecte que depèn de les subscripcions, de la publicitat i del micromecenatge mitjançant la campanya ‘Agermana’t i ’Suma't'.
La Veu és informació, opinió i participació. Hi ha dos espais que s’anomenen ‘Particiveu’ i ‘Espai Cívic’ que es fan ressò de les demandes dels col·lectius socials damnificats per les retallades.

Són destacables també les signatures dels intel·lectuals, periodistes, escriptors, poetes, professors i acadèmics que diuen la seua en les columnes d’opinió. Textos que ajuden a entendre i a reflexionar sobre la nostra realitat des del prisma del País Valencià.
Quant a la informació, l’equip de redactors treballa des dels paràmetres de la política valenciana, l’economia, el medi ambient, les novetats musicals i literàries, els esports grans i els esports de base (parant molta atenció a la pilota valenciana). Les notícies són actualitzades cada 24 hores durant els 365 dies de l’any.
Hi treballen filòlegs que tenen molta cura de la llengua, periodistes i informàtics que mantenen i milloren, dia rere dia, el seu lloc web.
La Veu té una visió geogràfica del territori molt interessant. Divideix les comarques per rius.
o    Marina Alta (123) rss
o    Marina Baixa (35) rss
o    Alcalatén (17) rss
o    Alt Millars rss
o    Plana Alta (380) rss
o    Plana Baixa (52) rss
o    Alt Palància (15) rss
o    El Camp de Morvedre (63) rss
o    Alacantí (174) rss
o    Baix Segura (85) rss
o    Alt Maestrat (6) rss
o    El Baix Maestrat (72) rss
o    Els Ports (55) rss

o    Alcoià (171) rss
o    Comtat (38) rss
o    Safor (112) rss
o    Vall d’Albaida (197) rss
o    El Camp de Túria (65) rss
o    Els Serrans (6) rss
o    L’Horta Nord (145) rss
o    L’Horta Oest (105) rss
o    L’Horta Sud (49) rss
o    Racó d’Ademús (2) rss
o    València (1260) rss
o    Alt Vinalopó (6) rss
o    Baix Vinalopó (103) rss
o    Vinalopó Mitjà (12) rss
o    Canal de Navarrés (11) rss
o    Costera (65) rss
o    Foia de Bunyol (20) rss
o    Ribera Alta (347) rss
o    Ribera Baixa (91) rss
 o    Vall de Cofrents (13) rss

En definitiva, cal valorar el treball de difusió i de comunicació d’aquest diari digital, com a proposta de present en uns temps on el dial de la ràdio, el comandament de la televisió i l’oferta de la premsa tradicional de paper i digital, està òrfena de valors, de pensaments, d’idees i d’informació expressades des de casa nostra.